PREDAJŇA v Bratislave je OTVORENÁ v pracovné dni od 8:30 do 17:00. Všetok tovar označený SKLADOM si môžete vyskúšať a kúpiť.

Ako vybrať plutvy

Plutvy sú často využívanou pomôckou pre plavcov, dovolenkárov, potápačov aj freediverov.  Pomáhajú vo vode prekonávať väčšie vzdialenosti na jeden záber, byť rýchlejším, efektívne využívať vynaloženú energiu a posilniť svalstvo.

Poznáme viaceré typy plutiev, avšak najdôležitejším rozdielom medzi nimi je ich veľkosť a materiál, z ktorého sú vyrobené. Pri výbere je dobré si rozmyslieť, na aký šport budete plutvy používať:

    • Plavecké plutvy - krátke plutvy vhodné najmä na používanie v bazénoch. Krátky list zabezpečuje dobrú obratnosť a zároveň pomáha optimálne zvýšiť odpor vody - plávanie je rýchlejšie a svalstvo nôh je skvelo posilňované. Plavecké plutvy sú najčastejšie vyrábané z mäkkého silikónu čo je ich veľkou výhodou, pretože sú vďaka nemu mimoriadne flexibilné a umožňujú sústrediť sa na správnu plaveckú techniku. Niektoré plavecké plutvy majú plastový list - takéto zvyšujú odpor vody viac ako silikónové, a tým vyžadujú vynaloženie väčšej energie = väčšia záťaž a posilnenie svalov. Väčšina botičiek krátkych plutiev je uzatvorená, ale existujú modely s remienkom. Takéto riešenie uľahčuje ich obúvanie, avšak pri menšej stabilite chodidla pri zábere. Krátke plutvy využívajú aj rekreační a kondiční plavci na otvorenej vode, kvôli svojim známym benefitom, ale aj ich skladnosti a jednoduchej preprave.

      .
      .
      .
    • Plutvy na šnochlovanie - stredne dlhé ľahké plutvy najčastejšie využívané dovolenkármi v mori. Tento typ plutiev má v porovnaní s plaveckými dlhší list, ktorý je vyrábaný z plastu alebo termoplastického materiálu. Zabezpečuje prekonávanie väčších vzdialeností na jeden záber, a tým preskúmanie rozsiahlejšieho územia morí a oceánov. Jednotlivé modely sa medzi sebou odlišujú v tuhosti listu a gumových aplikáciách - čím je mäkší, tým jednoduchšie sa plutvy používajú a sú flexibilnejšie, avšak zábery je potrebné opakovať častejšie. Väčšina plutiev na šnorchlovanie má vyváženú, strednú tuhosť listu. Poznáme botičkové aj remienkové plutvy na šnorchlovanie. Remienok im dodáva variabilitu a plutvy môže využívať viacero členov rodiny. Botička poskytuje väčšiu stabilitu a lepšie obopnutie chodidla.

      .
      .
      .
    • Plutvy na potápanie sa môžu zamieňať s plutvami na šnorchlovanie. Odlišujú sa v tom, že ich list je výrazne tuhší, a preto nie je potrebné zábery nohami tak často opakovať. S vyššou tuhosťou listu stúpa aj celková hmotnosť plutiev a tvrdosť botičky, resp. pri remienkových plutvách, vrecka na chodidlo. Botička je pri plutvách na potápanie tvrdšia, a to najmä preto, aby sa z chodidla nevyzúvala aj pri vysokom odpore vody. Viaceré sú remienkové, prispôsobené na nosenie s neoprénovými topánkami.

      .
      .
      .
    • Najdlhšie plutvy sú určené na freediving a hĺbkové potápanie. Pomáhajú čo najefektívnejšie využívať vynaloženú energiu a prekonať veľkú vzdialenosť na jeden záber. Listy sú v porovnaní s potápačskými plutvami mäkšie, avšak vďaka ich dĺžke majú podobný efekt; freediver je s dlhými plutvami rýchlejší čo je pri potápaní sa na jeden nádych kľúčové. Môžu byť plastové alebo karbónové. Karbónové plutvy sú ľahšie, flexibilnejšie a šetria energiu. Oproti plastovým plutvám je karbón krehkejší preto je vhodný na potápanie v oblastiach bez skál. Plávanie s feedivingovými plutvami vyžaduje určitú zručnosť, silu v nohách a je fyzicky náročnejšie. Nie je vhodné pre rekreantov a vo väčších hĺbkach ani pre začiatočníkov. Odporúčame si plávanie s dlhými plutvami najskôr vyskúšať v tesnej blízkosti hladiny.

      .
      .
      .
      Môže vás zaujímať:
    • Starostlivosť o plutvy
    • Výhody plávania s plutvami
    • Dovolenkové šnorchlovanie