PREDAJŇA v Bratislave je OTVORENÁ v pracovné dni od 8:30 do 17:00. Všetok tovar označený SKLADOM si môžete vyskúšať a kúpiť.

Aké výhody má plávanie s plutvami?

Plutvy z našej ponuky pre vás starostlivo vyberáme, testujeme a tie, ktorým veríme aj predávame. Ako vyplýva aj z názvu nášho e-shopu, v plutvách sa naozaj vyznáme a vrelo ich odporúčame :) Používaním plutiev môžete skvelo oživiť svoje tréningy a objaviť benefity, ktoré so sebou prinášajú.

Plutvy je možné využívať na viaceré športy - na plávanie, šnorchlovanie, potápanie, freediving aj spearfishing. Pri každom zo spomenutých športov sa využíva iný typ plutiev a plnia inú funkciu. Viac o tom ako vybrať správne plutvy nájdete TU.

Vybrali sme pre vás 3 hlavné výhody, ktoré plávanie s plaveckými plutvami prináša.

LEPŠÍ PLAVECKÝ POSTOJ

Pri plávaní bez plutiev má spodná časť tela tendenciu padať nižšie ako je trup, ruky a hlava. S plutvami je telo pri každom zábere viac nadnášané, resp. menej sa ponára do vody, plavec sa viac sústredí na vyrovnanie chrbtice a na udržanie panvy a nôh v správnej polohe. Takýto postoj predchádza bolestiam chrbtazlepšuje dynamiku plávania, ktoré je tým plynulejšie a ľahšie.

VYŠŠIA RÝCHLOSŤ PLÁVANIA

Plutvy zväčšujú plochu záberu - odkopávaním väčšieho množstva vody sa zvyšuje aj rýchlosť plávania. Pravidelný tréning s plutvami umožňuje naučiť sa synchronizovať všetky činnosti a pohyby vo väčšej rýchlosti a zvyknúť si. Striedanie rúk, zábery nohami, prípadné vynáranie sa pre nádych či otáčanie sa bude rýchlejšie a postupne sa stane prirodzeným. Tento návyk sa postupne buduje a zostane aj keď budete plávať bez plutiev, na boso. Jediným rozdielom je, že bez plutiev sa unavíte rýchlejšie.

POSILNENIE SVALSTVA A KONDÍCIA

Ako už bolo spomenuté, plutvy zväčšujú plochu záberu čo vyžaduje intenzívnejšie zapájanie svalstva. Pravidelným používaním plutiev sa svaly posilnia, zlepší sa práca s dychom, kondícia, vytrvalosť a nohy sa prispôsobia väčšiemu rozsahu pohybu než ako pri klasickom plávaní. Členky sa stanú flexibilnejšími a šľachy chodidla sa nenásilným spôsobom predĺžia. Výhodou predĺžených šliach je, že spolu s rýchlosťou, súvisia s obratnosťou plavca a celkovou výkonnosťou.

Čoraz viac žien a mužov každého veku pravidelne pláva, aby zlepšili svoje psychické a fyzické zdravie, udržiavali sa v kondícii, spálili prebytočné kalórie a vytvarovali si citlivé partie, ktorými sú nohy a zadok. Plavecké plutvy sú na to skvelým pomocníkom. Často sa stretávame s tým, že sú plutvy nástrojom na zvýšenie motivácie alebo sú tiež v kombinácii s rukávnikmi či pásmi využívané pri učení plávania detí.