PREDAJŇA v Bratislave je OTVORENÁ v pracovné dni od 8:30 do 17:00. Všetok tovar označený SKLADOM si môžete vyskúšať a kúpiť.

Plavecký kurz - najčastejšie otázky

Blíži sa začiatok prvého plaveckého kurzu vášho dieťaťa a vám okrem bežných otázok, čo bude dieťa potrebovať, do vody a čo nezabudnúť na prezlečenie vyvstávajú aj doplnkové otázky. Stretli sme sa s Mgr. Blankou Krajčovičovou odborníčkou na problematiku detského plávania a majiteľkou plaveckého Klubu Kvapka a položili sme jej najčastejšie otázky na tému detský plavecký kurz.

 

Kedy môžem deťa prihlásiť na plavecký kurz a čo mu jeho absolvovanie prinesie?

Deti môžu začať s aktivitami vo vode už po zahojení pupčeka tzv. vaničkovým plávaním a neskôr využiť služby kvalitného baby klubu zameraného na plávanie. Už v mladom veku môže plávanie pozitívne ovplyvniť emocionálny, psychický i telesný vývoj dieťaťa. V plaveckých kluboch sú školení inštruktori, ktorí sa venujú každému dieťaťu cvičeniami podľa dosiahnutého vývinového stupňa. Plavecké kurzy podporujú vývoj detí aj po psychomotorickej stránke, zlepšuje sa ním koordinácia pohybov, a taktiež blahodarne pôsobí na imunitný systém, stravovanie a spánok. Deti sú zdravšie, otužilejšie, pohybovo zdatnejšie, odvážnejšie a komunikatívnejšie. Navyše pravidelné tréningy plávania vo veku od 4 rokov, keď sú deti schopné zvládnuť v primeranej kvalite plaveckú techniku, pomáhajú rozvíjať vlastnosti ako cieľavedomosť, sebaovládanie, samostatnosť a disciplinovanosť, čo určite oceníte.

 

Ako pripraviť dieťa na plávanie?

Nie je potrebná špeciálna príprava. Porozprávajte sa s dieťaťom a vysvetlíte mu kam ide. Ak by hneď nechcelo spolupracovať, nevzdávajte sa. Často dieťa len nevie čo ho čaká. Možno má strach z neznámeho. Rozdelte veľkú úlohu naučiť sa plávať na viacero menších. Prineste domov prvé plavecké okuliare, motivujte hračkami vo vani a odmeňujte za jednotlivé kroky. 

čo potrebujeme na prvú hodinu plávania

Ako zdravotne zdatný má byť začínajúci plavec?

Dieťa, ktoré prichádza do kurzu, nesmie mať infekčné choroby, ani alergie súvisiace s nejakou zložkou v bazéne, napríklad chlórom. Plávanie, neskôr pravidelný tréning vždy prispôsobte schopnostiam a potrebám malého plavca. Pravidelne plávať môže pre zlepšenie celkového zdravotného stavu a podporu imunity. Po zvládnutí základov môže malý plavec ďalej rozvíjať techniku, silu, vytrvalosť, lepšie držanie tela a celkovú kondíciu.

 

Čo robiť v prípade ak je moje dieťa hendikepované?

Záleží na type a rozsahu hendikepu. Deti zapájame do kolektívu, pokiaľ sa dá. Ponáranie sa neodporúča, ak sa jedná o možnú stratu vedomia, napríklad v prípade epilepsie, no inak nie je dôvod neplávať. Existujú vypracované špeciálne metodiky pre rôzne hendikepy, preto nie je dôvod obávať sa. Dôležité je informovať klub o zdravotnom hendikepe a prekonzultovať všetky možnosti.

 

Čo robiť ak má moje dieťa syndróm ADHD? Ak je príliš hyperaktívne?

Uvedomme si, že dieťa má problém so sústredením sa na činnosť, nie so športom. Plávanie môže veľmi napomôcť k zlepšeniu jeho stavu. Skúsenosti to dokazujú. Avšak, aj v tomto prípade sú potrebné špeciálne postupy a odborník, ktorý rozumie podstate problému. Zvyčajne sa im venujú v skupinách inštruktorky pedagogického zamerania.

 

detský plavecký kurz pomôcky ktoré si zobrať  

 

Chystáme sa na prvú hodinu plávania, čo budeme potrebovať?

V prvom rade je rozhodujúci vek a zdatnosť Vašej ratolesti. Plavecké kluby vyžadujú plaveckú čiapku a okuliare ako ochranu pred chlórom. Aj keď sa vo vode nachádza v minimálnom množstve, citlivejšie deti môžu reagovať sčervenaním očí. Postupne môžete pridať detské plutvy a v prípade, že dieťa trápi chlad, môžete siahnuť po detskom neopréne na plávanie. Aby bolo plávanie pre Vaše dieťa čo najväčším potešením, vyberte mu správne plavecké pomôcky. S výberom Vám v našom špecializovanom obchode Plutvy.sk, radi poradíme, pomôžeme, povieme vlastné skúsenosti a budeme sa Vám individuálne venovať. 

 

Kedy môže začať dieťa používať pomôcky ako plutvy, plavecké okuliare a iné, pri plávaní?

Pomôcky môžu spestriť či zjednodušiť plávanie detí. Pri okuliaroch si uvedomí, že zrazu vidí inak, pri plutvách, že pláva rýchlejšie. Dôležité je prekonzultovať fyzickú zdatnosť s trénerom, prípadne lekárom. Plaveckými okuliarmi u detí nič nepokazíte, zatiaľ čo s plutvami by ste mali začínať postupne, aby ste predišli prílišnej námahe či kŕčom detskej nožičky. U nás, v Plutvy.sk Vám pri výbere detských plutiev radi poradíme a pomôžeme.  

 

plávanie deti prvý kurz pomôcky predajňa

 

Máme veľký výber detských plaveckých okuliarov a ďalších pomôcok pre váš prvý plavecký kurz. Radi vám poradíme online, alebo osobne v predajni Plutvy.sk.

 

 

 

Jelizaveta a Juraj, Plutvy.sk