PREDAJŇA v Bratislave je OTVORENÁ v pracovné dni od 8:30 do 17:00. Všetok tovar označený SKLADOM si môžete vyskúšať a kúpiť.

Blog

Blog Plutvy.sk

Plavecký kurz - najčastejšie otázky

Blíži sa začiatok prvého plaveckého kurzu vášho dieťaťa a vám okrem bežných otázok, čo bude dieťa potrebovať, do vody a čo nezabudnúť na prezlečenie vyvstávajú aj doplnkové otázky. Stretli sme sa s Mgr. Blankou Krajčovičovou odborníčkou na problematiku detského plávania a majiteľkou plaveckého Klubu Kvapka a položili sme jej najčastejšie otázky na tému detský plavecký kurz.

Ako vybrať celotvárovú masku?

Používanie celotvárovej masky sa stalo veľmi obľúbenou alternatívou ku klasickým šnorchlovacím okuliarom a dýchacím trubiciam. Poskytuje väčšie pohodlie, umožňuje dýchať ústami aj nosom a zabezpečuje krásny panoramatický výhľad.

Základná výbava otužilca

 Je všeobece známe, že na otužovanie vám stačí minimálna výbava, ktorá pomôže predĺžiť a spríjemniť pobyt vo vode. Do vašej základnej výbavy by mali patriť neoprénové topánky alebo ponožky, rukavice a čiapka. V tomto blogu vám predstavíme najobľúbenejšie produkty z našej ponuky.

Tipy na Vianočné darčeky

Vianoce sa blížia a my si opäť kladieme otázku, čím obdarovať svojich blízkych. Obrátili sme celý eshop hore nohami, a zase naspäť, aby sme pre vás vybrali najvhodnejšie tipy a tohtoročné darčeky.

Ako vybrať neoprén pre dieťa ?

Deti vodu milujú a plavecké kurzy navštevujú rady. Často sa však stretávame s tým, že bezénová voda je pre dieťa studená. Aby bolo plávanie stále príjemné a zábavne aj v chladnejšej vode, poradíme vám, aký neoprén pre malého plavca vybrať.

Porovnanie rukávnikov

Detské plavecké rukávniky, patria medzi najpoužívanejšie plavecké pomôcky pre mladšie aj staršie deti. Bezpečným spôsobom pomáhajú pri zoznamovaní sa s vodou a pri zlepšovaní plaveckej zdatnosti dieťaťa

Najlepšie pomôcky pre detský plavecký kurz

Plavecký kurz predstavuje pre deti prvé vážne zoznámenie sa s vodou. Aby výučba prebiehala podľa vašich predstáv, pripravili sme prehľad pomôcok, ktoré vám spoločné chvíle vo vode spríjemnia.

Ako vybrať plutvy

Plutvy sú často využívanou pomôckou pre plavcov, dovolenkárov, potápačov aj freediverov.  Pomáhajú vo vode prekonávať väčšie vzdialenosti na jeden záber, byť rýchlejším, efektívne využívať vynaloženú energiu a posilniť svalstvo.

Poznáme viaceré typy plutiev, avšak najdôležitejším rozdielom medzi nimi je ich veľkosť a materiál, z ktorého sú vyrobené. Pri výbere je dobré si rozmyslieť, na aký šport budete plutvy používať:

    • Plavecké plutvy - krátke plutvy vhodné najmä na používanie v bazénoch. Krátky list zabezpečuje dobrú obratnosť a zároveň pomáha optimálne zvýšiť odpor vody - plávanie je rýchlejšie a svalstvo nôh je skvelo posilňované. Plavecké plutvy sú najčastejšie vyrábané z mäkkého silikónu čo je ich veľkou výhodou, pretože sú vďaka nemu mimoriadne flexibilné a umožňujú sústrediť sa na správnu plaveckú techniku. Niektoré plavecké plutvy majú plastový list - takéto zvyšujú odpor vody viac ako silikónové, a tým vyžadujú vynaloženie väčšej energie = väčšia záťaž a posilnenie svalov. Väčšina botičiek krátkych plutiev je uzatvorená, ale existujú modely s remienkom. Takéto riešenie uľahčuje ich obúvanie, avšak pri menšej stabilite chodidla pri zábere. Krátke plutvy využívajú aj rekreační a kondiční plavci na otvorenej vode, kvôli svojim známym benefitom, ale aj ich skladnosti a jednoduchej preprave.

      .
      .
      .
    • Plutvy na šnochlovanie - stredne dlhé ľahké plutvy najčastejšie využívané dovolenkármi v mori. Tento typ plutiev má v porovnaní s plaveckými dlhší list, ktorý je vyrábaný z plastu alebo termoplastického materiálu. Zabezpečuje prekonávanie väčších vzdialeností na jeden záber, a tým preskúmanie rozsiahlejšieho územia morí a oceánov. Jednotlivé modely sa medzi sebou odlišujú v tuhosti listu a gumových aplikáciách - čím je mäkší, tým jednoduchšie sa plutvy používajú a sú flexibilnejšie, avšak zábery je potrebné opakovať častejšie. Väčšina plutiev na šnorchlovanie má vyváženú, strednú tuhosť listu. Poznáme botičkové aj remienkové plutvy na šnorchlovanie. Remienok im dodáva variabilitu a plutvy môže využívať viacero členov rodiny. Botička poskytuje väčšiu stabilitu a lepšie obopnutie chodidla.

      .
      .
      .
    • Plutvy na potápanie sa môžu zamieňať s plutvami na šnorchlovanie. Odlišujú sa v tom, že ich list je výrazne tuhší, a preto nie je potrebné zábery nohami tak často opakovať. S vyššou tuhosťou listu stúpa aj celková hmotnosť plutiev a tvrdosť botičky, resp. pri remienkových plutvách, vrecka na chodidlo. Botička je pri plutvách na potápanie tvrdšia, a to najmä preto, aby sa z chodidla nevyzúvala aj pri vysokom odpore vody. Viaceré sú remienkové, prispôsobené na nosenie s neoprénovými topánkami.

      .
      .
      .
    • Najdlhšie plutvy sú určené na freediving a hĺbkové potápanie. Pomáhajú čo najefektívnejšie využívať vynaloženú energiu a prekonať veľkú vzdialenosť na jeden záber. Listy sú v porovnaní s potápačskými plutvami mäkšie, avšak vďaka ich dĺžke majú podobný efekt; freediver je s dlhými plutvami rýchlejší čo je pri potápaní sa na jeden nádych kľúčové. Môžu byť plastové alebo karbónové. Karbónové plutvy sú ľahšie, flexibilnejšie a šetria energiu. Oproti plastovým plutvám je karbón krehkejší preto je vhodný na potápanie v oblastiach bez skál. Plávanie s feedivingovými plutvami vyžaduje určitú zručnosť, silu v nohách a je fyzicky náročnejšie. Nie je vhodné pre rekreantov a vo väčších hĺbkach ani pre začiatočníkov. Odporúčame si plávanie s dlhými plutvami najskôr vyskúšať v tesnej blízkosti hladiny.

      .
      .
      .
      Môže vás zaujímať:
    • Starostlivosť o plutvy
    • Výhody plávania s plutvami
    • Dovolenkové šnorchlovanie
Zahmlievanie masiek a okuliarov

 

Zahmlievanie okuliarov pri plávaní, ale aj masky pri potápaní alebo šnorchlovaní môže byť nepríjemne, dokonca aj nebezpečné. Hmla nielenže prekáža vo výhľade, môže vás zneistiť či dezorientovať. 

Aké výhody má plávanie s plutvami?

Plutvy z našej ponuky pre vás starostlivo vyberáme, testujeme a tie, ktorým veríme aj predávame. Ako vyplýva aj z názvu nášho e-shopu, v plutvách sa naozaj vyznáme a vrelo ich odporúčame :) Používaním plutiev môžete skvelo oživiť svoje tréningy a objaviť benefity, ktoré so sebou prinášajú.

Plutvy je možné využívať na viaceré športy - na plávanie, šnorchlovanie, potápanie, freediving aj spearfishing. Pri každom zo spomenutých športov sa využíva iný typ plutiev a plnia inú funkciu. Viac o tom ako vybrať správne plutvy nájdete TU.

Vybrali sme pre vás 3 hlavné výhody, ktoré plávanie s plaveckými plutvami prináša.

LEPŠÍ PLAVECKÝ POSTOJ

Pri plávaní bez plutiev má spodná časť tela tendenciu padať nižšie ako je trup, ruky a hlava. S plutvami je telo pri každom zábere viac nadnášané, resp. menej sa ponára do vody, plavec sa viac sústredí na vyrovnanie chrbtice a na udržanie panvy a nôh v správnej polohe. Takýto postoj predchádza bolestiam chrbtazlepšuje dynamiku plávania, ktoré je tým plynulejšie a ľahšie.

VYŠŠIA RÝCHLOSŤ PLÁVANIA

Plutvy zväčšujú plochu záberu - odkopávaním väčšieho množstva vody sa zvyšuje aj rýchlosť plávania. Pravidelný tréning s plutvami umožňuje naučiť sa synchronizovať všetky činnosti a pohyby vo väčšej rýchlosti a zvyknúť si. Striedanie rúk, zábery nohami, prípadné vynáranie sa pre nádych či otáčanie sa bude rýchlejšie a postupne sa stane prirodzeným. Tento návyk sa postupne buduje a zostane aj keď budete plávať bez plutiev, na boso. Jediným rozdielom je, že bez plutiev sa unavíte rýchlejšie.

POSILNENIE SVALSTVA A KONDÍCIA

Ako už bolo spomenuté, plutvy zväčšujú plochu záberu čo vyžaduje intenzívnejšie zapájanie svalstva. Pravidelným používaním plutiev sa svaly posilnia, zlepší sa práca s dychom, kondícia, vytrvalosť a nohy sa prispôsobia väčšiemu rozsahu pohybu než ako pri klasickom plávaní. Členky sa stanú flexibilnejšími a šľachy chodidla sa nenásilným spôsobom predĺžia. Výhodou predĺžených šliach je, že spolu s rýchlosťou, súvisia s obratnosťou plavca a celkovou výkonnosťou.

Čoraz viac žien a mužov každého veku pravidelne pláva, aby zlepšili svoje psychické a fyzické zdravie, udržiavali sa v kondícii, spálili prebytočné kalórie a vytvarovali si citlivé partie, ktorými sú nohy a zadok. Plavecké plutvy sú na to skvelým pomocníkom. Často sa stretávame s tým, že sú plutvy nástrojom na zvýšenie motivácie alebo sú tiež v kombinácii s rukávnikmi či pásmi využívané pri učení plávania detí.

Stránka 1 z 3 - 26 položiek celkom