PREDAJŇA v Bratislave je OTVORENÁ v pracovné dni od 8:30 do 17:00. Všetok tovar označený SKLADOM si môžete vyskúšať a kúpiť.

Ako vybrať plavecké okuliare

 

Dobré okuliare sú základom každej plaveckej výbavy. Využívajú ich takmer všetky skupiny plavcov, od detí cez rekreantov až po profesionálov. Aby okuliare skutočne plnili svoj účel, je potrebné si vybrať také, ktoré sú pohodlné, poskytujú dobrý výhľad a samozrejme nebudú zatekať.

 

Ponuka plaveckých okuliarov je skutočne bohatá, a preto sme pre vás vytvorili tento blog, ktorý vám pomôže si vybrať tie, ktoré vám budú vyhovovať najviac.

 

Hlavnou funkciou plaveckých okuliarov je chrániť oči pred vodou, a tým zabezpečiť lepší výhľad. Pridruženou funkciou je ochrana pred chlórom, živými mikroorganizmami a UV žiarením, ktoré sa môže od vodnej hladiny odrážať alebo pri vonkajšom plávaní, priamo pôsobiť zo slnka. 

Pri výbere vhodných okuliarov je dôležité sa zamyslieť nad tým kde a na čo ich budete využívať. Na športové plávanie vo vnútorných bazénoch sú vhodné iné okuliare ako na plávanie na otvorenej vode. Odlišujú sa podobne ako okuliare vhodné pre profesionálnych plavcov a tých, ktorí plávajú rekreačne, aby sa udržali v kondícii alebo skrátka pre to, že majú plávanie radi.

Ak ste si ujasnili použitie plaveckých okuliarov, môžete sa zamerať na ostatné rozhodujúce atribúty ako je ich tvar a veľkosť alebo farebnosť šošoviek.

 

CELKOVÝ TVAR A VEĽKOSŤ

Na prvý pohľad je zrejmé, že sa plavecké okuliare navzájom odlišujú veľkosťou a tvarom.

  • Na športové a výkonnostné plávanie sú vhodné okuliare s malými zorníkmi pretože nevytvárajú takmer žiadny odpor a zlepšujú tak dynamiku a rýchlosť plávania. Pri plávaní v bazéne napr. na pretekoch plavec nepotrebuje mať široký výhľad do všetkých smerov, naopak potrebuje byť sústredený na plaveckú dráhu. Použitie menších športových okuliarov je efektívne, no nie vždy pohodlné. Nie sú vhodné na dlhší plavecký tréning, ale na krátke použitie.
  • Tréningové okuliare sú väčšie, štandardné. Kategória tréningových okuliarov je najširšia, ich nosenie je pohodlné a príjemné; výhľad je optimálny a periféria otvorenejšia. Tento typ okuliarov je vhodný na prípravné tréningy a plavecké kurzy, ale aj pre rekreačných a kondičných plavcov.
    Dôležitým faktorom pri pretekárskych a tréningových okuliaroch je ich profil, resp. výška. Okuliare s nízkym profilom takmer vôbec nevystupujú z úrovne tváre, čo je skvelé najmä pri skokoch do vody a pri plávaní voľného štýlu kraula. Okuliare s vysokým profilom  vystupujú od tváre, vytvárajú väčšiu plochu, na ktorú voda vytvára odpor - pri skokoch sa môžu takéto okuliare zošmykovať a pri kraule  sa môžu pri vynorení sa pre nádych od tváre odliepať.

 

plavanie okuliare aky tvar sosoviek vybrat 

 

  • Diaľkoví plavci na otvorenej vode potrebujú mať široký výhľad do všetkých smerov pretože sa nachádzajú vo výrazne odlišnom prostredí ako interiéroví plavci. Okuliare by mali byť väčšie a šošovky tvarované tak, aby umožňovali prirodzene vnímať okolie. Príležitostní a rekreační plavci taktiež často vyhľadávajú väčšie okuliare. Je to najmä preto, že sú pohodlnejšie, netlačia na mäkké miesta okolo očnej gule - tesnenie sa opiera najčastejšie o kostenú očnú jamku, čo je výrazne príjemnejšie aj pri dlhšom používaní.
  • Inou alternatívou pre príležitostných plavcov je plavecká maska - ide o najväčší typ plaveckých okuliarov, ktorý je najflexibilnejší a vhodný pre väčšinu typov tvárí. Poskytuje najširší výhľad a pohodlie spomedzi všetkých typov plaveckých okuliarov. Kvôli svojej veľkosti vytvára pri plávaní istý odpor, avšak pre väčšinu rekreačných plavcov, ktorí plávajú pre radosť alebo zdravie, nie je odpor vody dôležitý.

Pre zjednodušenie sa dá povedať, že čím sú okuliare väčšie, tým sú pohodlnejšie a poskytujú krajší výhľad; čím sú menšie, tým menší je odpor vody a plavecký výkon je efektívnejší.

V súvislosti s veľkosťou a tvarom je dôležité vybrať si také okuliare, ktoré sú vhodné na váš konkrétny typ tváre. Je to veľmi dôležité najmä pre to, aby nezatekali a boli pohodlné.

 

ZAFARBENIE ŠOŠOVIEK

Väčšina modelov plaveckých okuliarov má k dispozícii prevedenia vhodné aj na plávanie v interiéri, aj v exteriéri. Základným rozdielom medzi nimi je intenzita zafarbenia šošovky, laicky nazývanej sklíčko.

  • Číre a modré šošovky sú vhodné najmä na použitie v interiéri. Zabezpečujú vnímať reálne osvetlenie okolia, čo je výhodou v krytých/uzavretých bazénoch a plavárňach. V prípade modrých šošoviek je neónové svetlo menej rušivé a plavecká čiara na dne bazéna zreteľnejšia. Oba typy je samozrejme možné používať aj na otvorenej vode, avšak treba počítať s tým, že slnečné svetlo môže plavca oslepovať.
  • Dymové šošovky sú tmavšie a vhodné na plávanie v interiéroch aj exteriéroch. Intenzita zafarbenia sa môže medzi jednotlivými modelmi líšiť a výber závisí od osvetlenia prostredia, v ktorom sa pláva. Čím sú šošovky tmavšie, tým viac pôsobia ako ,,slnečné okuliare" a pohlcujú silné svetlo. Tieto kvality ocenia najmä plavci na jazerách a na plavárňach s veľkým prísunom denného svetla a svetloplachí plavci.
  • Zrkadlové šošovky sú ideálne na plávanie na otvorenej vode a v prostredí kde svieti priame slnečné svetlo, ktoré plavca oslepuje. Podobne ako pri dymových šošovkách, intenzita zrkadlovej úpravy sa líši od tzv. verzie Light až po Tittanium Mirror. Jemné zrkadlové zafarbenie šošovky je možné pohodlne využívať aj v krytých plavárňach alebo za šera. Silná ,,titánová" úprava by bola v tomto prípade príliš tmavá a bránia by čistému výhľadu. Odporúčame ju preto využívať vo vonkajších prostredí, podobne ako polarizované šošovky.

 

okuliare na plávanie aká farba šošoviek vhodná 

INÉ PARAMETRE

Okrem tvaru, veľkosti a zafarbenia šošoviek okuliarov je dôležité si všímať napríklad aj prispôsobiteľnosť veľkosti nosníka a remienka, spôsob nastavenia, typ remienka alebo tvar tesnenia.

Plavcom s úzkou tvárou alebo vysokým chrbtom nosa nemusia štandardné nosníky vyhovovať preto je vhodné vyberať také okuliare, ktorých nosník je flexibilný alebo sa dá kompletne vymeniť za inú veľkosť. Zväčša tri veľkostné varianty nosníkov sú súčasťou balenia a ich výmena je veľmi jednoduchá.

Remienok môže byť jeden súvislí alebo v strede rozvetvený. Niektoré modely majú tzv. dvojitý remienok. Je vhodný aj pre dámy, ktoré medzi dva popruhy často ukladajú copy či drdoly. Každý z plavcov má iné preferencie a výber typu remienka je preto veľmi individuálny a ťažko sa zovšeobecňuje.

 

AKO ODSKÚŠAŤ TESNOSŤ OKULIAROV

Ako bolo spomenuté vyššie, pri výbere plaveckých okuliarov je najdôležitejšie to, aby dobre padli a boli pohodlné. To či vám dobre sedia sa dá na suchu odhadnúť napríklad takto:

Pokožka musí byť suchá a čistá. Dbajte na to, aby ste na tvári nemali žiadne krémy, oleje či make-up. Okuliare uchopte oboma rukami za rám a uistite sa, že remienok nezasahuje do tesnenia. Priložte ich k očiam a mierne zatlačte. Vhodné okuliare by mali k pokožke priľnúť tak, že vznikne podtlak. Pokiaľ okuliare od tváre úplne odpadávajú, neprichytia sa ani na malý moment, s najvyššou pravdepodobnosťou nie sú vhodné na váš typ tváre.

Po tomto teste na hlavu nasaďte aj remienok a pripravte okuliare tak, akoby ste sa už išli plávať. Sústreďte sa na to, aby tesnenie dokonalo kopírovalo vašu pokožku a priliehalo na ňu. Uistite sa, že tesnenie neprechádza obočím pretože drobné chĺpky vytvárajú medzierky, ktorými môže zatekať voda. Z toho istého dôvodu kontrolujte prechádzanie tesnenia cez vrásky okolo očí. Okuliare nesmú zasahovať do oka ani tlačiť na nos. Takto pripravené by mali byť na tvári príjemné a pohodlné.

plavecke okuliare tesnenie ako vybrat spravne

 

ZAHMLIEVANIE A ODTLAČKY OKOLO OČÍ

Zahmlievanie vzniká v dôsledku odlišných teplôt medzi vodou a vzduchom v okuliaroch, ktorý sa od nášho tela ohrieva. Všetky plavecké okuliare sú od novoty vybavené vrstvou Antifog, ktorá pomáha sa so zahmlievaním lepšie vyrovnávať a eliminovať ho. Časom sa táto vrstva z okuliarov vymyje a je potrebné ju reaktivovať použitím prípravkov proti zahmlievaniu. Samotné zahmlievanie nie je chybou okuliarov alebo nesprávnej výroby. Ide o fyzikálny jav. Téme zahmlievania sa viac venujeme v samostatnom článku TU.

Podobne ako zahmlievanie, tak aj odtlačky na tvári z používania okuliarov sú prirodzené a normálne. Aby okuliare dobre tesnili, musia do istej miery vytvárať tlak na očné okolie. Keďže sa jedná a citlivú oblasť, u viacerých plavcov sa po plávaní objavujú typické začervenané miesta. Zbaviť sa stôp po používaní plaveckých okuliarov nie je úplne možné, avšak pokiaľ sa vymyká norme alebo spôsobuje zdravotné komplikácie, odporúčame zvoliť si iné, vhodnejšie plavecké okuliare.

 

Môže vás zaujímať: