PREDAJŇA v Bratislave je OTVORENÁ v pracovné dni od 8:30 do 17:00. Všetok tovar označený SKLADOM si môžete vyskúšať a kúpiť.

Vyberáme správne plutvy

Plutvy sú predĺžením a zväčšením plochy chodidiel, vďaka ktorým môžeme plávať rýchlejšie, preplávať väčšie vzdialenosti a potápať sa do väčších hĺbok. Pre každú aktivitu alebo disciplínu sú vhodné iné plutvy. V našej ponuke máme:

 

aqua-sphere-microfin-hpNa plávanie v bazéne pre začínajúcich plavcov, najmä deti sú vhodné dlhšie plutvy s mäkkými listami, ktoré nezaťažujú nevyvinuté svaly a kĺby, napríklad obľúbený model Cressi Clio. Pre plavcov, ktorí už ovládajú techniku, ale hľadajú pomôcku na plávanie v bazéne sú určené plutvy s krátkymi listami, ako napr. Aqua Sphere Microfin, alebo TopSwim Silicone. Na plávanie dlhých vzdialeností, na jazerách sú vhodné plutvy s dlhými, pevnými listami ako Gara Profesional LD a Gara 3000 LD.

Na šnorchlovanie, dovolenkové dobrodružstvá a letné šantenie vo vode sú vhodné stredne dlhé, botičkové plutvy s mäkšou čepeľou. Tie vám poskytnú dostatočnú záber v prípade potreby, pritom sú však ľahké a veľmi pohodlné. Ideálnym príkladom sú plutvy Pluma. Ak sa predsa len rozhodnete siahnuť po remienkovej verzii, pretože vám noha ešte rastie, alebo cestujete s partiou kamošov, ktorí majú poodbnú nohu ako vy, dobrou voľbou sú kratšie Palau SAF i trochu dlhšie plutvy Palau.

Na potápanie sú vhodné dlhšie plutvy, s pevnými listami, ktoré poskytujú plynulý, silný kop, s reduciou námahy. Do chladnej vody, či ak je zlý prístup do vody, tak siahnite po remienkových plutvách, napríklad Cressi Frog Plus, do ktorých si obujete neoprénové topánky. Na ponory v teplej vode, sa používajú botičkové plutvy, jednoznačne najobľúbenejší model sú plutvy Cressi Reaction Pro.

cressi-gara-modularNa freediving a spearfishing sú vhodné veľmi dlhé plutvy, ktoré veľmi efektívne prenášajú energiu z nôh na pohyb. Obľúbené su Cressi Gara 2000 HF a model Cressi Gara Modular, ktorý umožňujú výmenu listov.

Ak sa voda ochladí, v plutvách vás zahrejú neoprénové ponožky. Len 0.5 mm tenké Hiko Slim, hrubšie, ale veľmi elastické Cressi Ultra Stretch prípadne až 5 mm hrubé a teplé Hiko. Do chladnej vody sa obúvajú neoprénové topánky.

 Veríme, že vám tento krátky sprievodca výberom plutiev pomôže. Túto tému môžme rozoberať z mnohých strán. Deliť plutvy podľa materiálov, tvaru listov, spôsobu obutia a mnohých ďaších faktorov. Ak vás táto téma zaujala, pýtajte sa nás, radi vám pomôžeme s výberom osobne, poradíme a pridáme vlastné skúsenosti.

 Pohodlné a teplé obutie a dobrú vodu vám praje Juraj, Plutvy.sk

plutvy_cressi_ara