PREDAJŇA v Bratislave je OTVORENÁ v pracovné dni od 8:30 do 17:00. Všetok tovar označený SKLADOM si môžete vyskúšať a kúpiť.

Blog, Strana 2

Aké výhody má plávanie s plutvami?

Plutvy z našej ponuky pre vás starostlivo vyberáme, testujeme a tie, ktorým veríme aj predávame. Ako vyplýva aj z názvu nášho e-shopu, v plutvách sa naozaj vyznáme a vrelo ich odporúčame :) Používaním plutiev môžete skvelo oživiť svoje tréningy a objaviť benefity, ktoré so sebou prinášajú.

Plutvy je možné využívať na viaceré športy - na plávanie, šnorchlovanie, potápanie, freediving aj spearfishing. Pri každom zo spomenutých športov sa využíva iný typ plutiev a plnia inú funkciu. Viac o tom ako vybrať správne plutvy nájdete TU.

Vybrali sme pre vás 3 hlavné výhody, ktoré plávanie s plaveckými plutvami prináša.

LEPŠÍ PLAVECKÝ POSTOJ

Pri plávaní bez plutiev má spodná časť tela tendenciu padať nižšie ako je trup, ruky a hlava. S plutvami je telo pri každom zábere viac nadnášané, resp. menej sa ponára do vody, plavec sa viac sústredí na vyrovnanie chrbtice a na udržanie panvy a nôh v správnej polohe. Takýto postoj predchádza bolestiam chrbtazlepšuje dynamiku plávania, ktoré je tým plynulejšie a ľahšie.

VYŠŠIA RÝCHLOSŤ PLÁVANIA

Plutvy zväčšujú plochu záberu - odkopávaním väčšieho množstva vody sa zvyšuje aj rýchlosť plávania. Pravidelný tréning s plutvami umožňuje naučiť sa synchronizovať všetky činnosti a pohyby vo väčšej rýchlosti a zvyknúť si. Striedanie rúk, zábery nohami, prípadné vynáranie sa pre nádych či otáčanie sa bude rýchlejšie a postupne sa stane prirodzeným. Tento návyk sa postupne buduje a zostane aj keď budete plávať bez plutiev, na boso. Jediným rozdielom je, že bez plutiev sa unavíte rýchlejšie.

POSILNENIE SVALSTVA A KONDÍCIA

Ako už bolo spomenuté, plutvy zväčšujú plochu záberu čo vyžaduje intenzívnejšie zapájanie svalstva. Pravidelným používaním plutiev sa svaly posilnia, zlepší sa práca s dychom, kondícia, vytrvalosť a nohy sa prispôsobia väčšiemu rozsahu pohybu než ako pri klasickom plávaní. Členky sa stanú flexibilnejšími a šľachy chodidla sa nenásilným spôsobom predĺžia. Výhodou predĺžených šliach je, že spolu s rýchlosťou, súvisia s obratnosťou plavca a celkovou výkonnosťou.

Čoraz viac žien a mužov každého veku pravidelne pláva, aby zlepšili svoje psychické a fyzické zdravie, udržiavali sa v kondícii, spálili prebytočné kalórie a vytvarovali si citlivé partie, ktorými sú nohy a zadok. Plavecké plutvy sú na to skvelým pomocníkom. Často sa stretávame s tým, že sú plutvy nástrojom na zvýšenie motivácie alebo sú tiež v kombinácii s rukávnikmi či pásmi využívané pri učení plávania detí.

Vychytaná výbava na plaváreň

 

Plávanie je celoročná športová aktivita, ktorú si fyzicky aj finančne zvládne skutočne každý. Mnohí z nás, keď sa vonku ochladí a vo vode nás už neudržia ani teplé plavky, sa plynule presúvame do plavární a krytých bazénov, aby sme plávali aj v zimnom období.

Dovolenkové šnorchlovanie

Prežiť plnohodnotnú dovolenku znamená naplno sa ponoriť do objavovania krás krajiny, nielen na súši ale ak to vaša destinácia dovoľuje, aj vo vode. Pestrofarebný podmorský svet je tak neuveriteľne úchvatný, ktorý si mnohý z nás nevedia ani predstaviť. Preto pri plánovaní vašej letnej dovolenky, nevynechajte dovolenkové šnorchlovanie.

Starostlivosť o plavecké okuliare

Kúpili ste si nové plavecké okuliare alebo máte svoj obľúbený model a usilujete o to, aby vám vydržal čo najdlhšie. Pripravili sme pre vás pár jednoduchých rád, ako predĺžiť životnosť každých plaveckých okuliarov.

 

PO POUŽITÍ V BAZÉNE

      • Po každom použití okuliare opláchnite v čistej vode.
        Zmyjete z nich drobné nečistoty, pot, soľ, a to najhlavnejšie - chlór. Chlór výrazne skracuje životnosť plaveckých okuliarov, najmä silikónového tesnenia a šošoviek. Tesnenie vplyvom chlóru rýchlejšie starne, stáva sa tvrdším, prípadne sa môže dlhodobým pôsobením chlóru ,,rozleptať" a zdeformovať. Šošovky okuliarov sa aj vplyvom chlóru stávajú viac náchylné na zahmlievanie, vytvára sa na nich biely kal, kryštáliky chlóru sa usádzajú na vnútornej strane a následným leštením okuliarov sa šošovky doškriabu. 
      • Na čistenie nepoužívajte chemické prostriedky.
        Najmä kvalitné okuliare s jemným silikónovým tesnením sú na chemikálie citlivé. Platí, že čím menej "chémie", tým lepšie. Na okuliare je najlepšia čistá voda, prípadne pridajte pár kvapiek saponátu na umývanie a odmastenie, napríklad Jar. Šošovky po odmastení očistite Okenou.
      • Vždy nechajte okuliare voľne vysušiť.
        Po plávaní nenechávajte mokré okuliare v pevnom obale, puzdre ani v textilnom vrecku. Uzatvorenie mokrých okuliarov v obaloch, ktoré majú tendenciu vlhkosť tiež nasávať, vytvárate prostredie pre množenie rôznych batérií, húb a plesní. Odporúčame okuliare vysušiť voľne na vzduchu pri izbovej teplote. Vyvarujte sa násilnému sušeniu fénom a podobnými zdrojmi tepla. Teplý vzduch fénov alebo radiátorov plavecké okuliare zničí.
.
.
.

 

PO POUŽITÍ NA OTVORENEJ VODE

        • Tak ako pri plávaní v bazénoch, aj pri plávaní na otvorenej vode platí, že po každom použití je potrebné plavecké okuliare umyť v čistej vode.
          Voda z jazier, riek, vodných nádrží či morí je živá - omytím okuliarov čistou vodou z nich zmyjete všetky mikroorganizmy, ktoré spôsobujú predčasné starnutie a únavu materiálov, prípadný vznik plesní. Okuliare očistíte aj od ďalších nečistôt, ako napríklad soľ alebo piesok čo hrá taktiež dôležitú úlohu v predlžovaní životnosti obľúbených okuliarov.
        • Ak plávate vonku, najmä v lete, nenechávajte plavecké okuliare vystavené na priamom slnku.
          Žiarenie slnečných lúčov skracuje životnosť silikónu, tesnenie stratí pružnosť a tvrdne, podobne ako ostatné gumové časti, napríklad remienok. Vplyvom slnka silikón rýchlejšie žltne, čo síce nie je žiadna funkčná vada, avšak výrazne zasahuje do ich estetiky.
        • Po plávaní plast a silikón okuliarov zľahka osušte uterákom (nie šošovky!) a nechajte voľne vyschnúť na vzduchu.
          Pevné alebo textilne puzdra nie sú vhodné na skladovanie mokrých okuliarov, ale na ich uloženie počas krátkeho presunu. Okuliare po plávaní najskôr nechajte uschnúť a až potom ich uložte do puzdra alebo vrecka - ich životnosť sa takto predĺži.
.
.
.

 

ŠOŠOVKY A ZAHMLIEVNIE

Šošovky okuliarov sú náchylné na poškriabanie či iné mechanické poškodenie. Práve kvôli ich citlivosti je vhodné ich prenášať a uchovávať v pevnom puzdre. Ak nemusíte, šošovky neleštite, neutierajte, nechajte ich voľne vysušiť. 


Myslite na to, že ideálne je sa nedotýkať vnútornej strany šošoviek pretože je od výroby naimpregnovaná Antifogovou vrstvou, ktorá znižuje ich zahmlievanie. Táto vrstva síce nie je trvalá a po čase sa vymyje, o čo sa postará najmä chlór, či slaná morská voda, avšak ak sa jej nebudete dotýkať, zotierať ju, vydrží vám podstatne dlhšie. Ďalším dôvodom prečo je lepšie sa šošoviek nedotýkať je, že každý odtlačok prsta tvorí určité množstvo mazu a potu. Táto vrstva, resp. odtlačok vytvára priestor pre molekuly vody, ktoré na ňom nachádzajú priestor pre zachytenie sa - okuliare sa viac a viac zahmlievajú.

 

cistenie plaveckych okuliarov, udrzba sosoviek

 

Zahmlievanie je najčastejším nežiaducim sprievodným javom pri ich používaní. Zahmlievaniu, roseniu, zjednodušene usadeniu malých kvapôčok vody na šošovkách, najjednoduchšie predídete použitím spreju proti zahmlievaniuTekutinu rovnomerne nastriekate na vnútornú stranu čistých a suchých šošovky, necháte chvíľu pôsobiť, resp. zaschnúť. Prípravok môžeme vymyť v prípade, že vám dráždi oči alebo ste ho aplikovali priveľa. Iným vymývaním ho z okuliarov odstraňujete a nemôže fungovať. Takto pripravené plavecké okuliare môžete ihneď používať.

Náš tip: Samostatný text, kde sa venujeme len problému zahmlievania plaveckých okuliarov. 

Ako začať otužovať

 

Láka vás otužovanie, ale neviete ako začaťMáte otázky ohľadom zdravotného stavu? Potrebujete poradiť s výberom základnej výbavy? V tom prípade, ste na správnom mieste! Pripravili sme pre vás odpovede na najčastejšie otázky.

ZDRAVOTNÉ BENEFITY OTUŽOVANIA

Otužovanie a zimné plávanie veľmi pozitívne pôsobí na imunitný systém, na termoreguláciu organizmu, na kardiovaskulárny aparát, mozog, pokožku, na fyzickú zdatnosť, zmiernenie alergií, hypertenziu, potlačenie nervových a psychických porúch, či posilnenie obranyschopnosti organizmu voči chorobám. Je dokázané, že otužilci sú aktívnejší, lepšie sa vyrovnávajú s únavou a ľahšie odolávajú chorobám. Ak aj otužilec ochorie, priebeh choroby je podstatne ľahší a trvá kratšie.

PORAĎTE SA S LEKÁROM

Skôr ako začnete otužovať, je vhodné navštíviť svojho lekára. Aj keď je otužovanie zdraviu prospešné, nie každý s ním môže začať, prípadne ho pravidelne absolvovať. Pri vyšetrení sa dôraz kladie na dýchacie cesty, srdce, pľúca a obličky. Po schválení lekárom, vám už nič nestojí v ceste.

Začnite jednoducho, príjemne, odmeňujte sa za každý úspešný pokus a postupne, systematicky pridávajte.  

AKO JEDNODUCHO ZAČAŤ? 

Najjednoduchšou metódou je pravidelne plávať v jazerách a riekach počas leta, a na jeseň, keď sa voda začne postupne ochladzovať jednoducho neprestať. Ak plávate naozaj pravidelne, aspoň raz, za týždeň, postupne sa pripravujete a zvykáte si na chlad. 

Sú však aj iné metódy, ktoré môžete využiť a fantázii sa medze nekladú. Napríklad behanie naboso po vode či v snehu, môže byť veľká zábava a skvelý prvý krok pre všetkých. Potieranie tela vlhkým uterákom podporujete nielen otužovanie, ale masírovaním prekrvujete aj jemné cievy a vlásočnice. Pravidelné vetranie miestností v každom ročnom období, kúpanie sa s ľadovými kockami, saunovanie, sprchovanie alebo polievanie vodou je asi najčastejšia metóda, ktorú pozná azda každý. Pričom všetky sú určené nielen dospelým, ale aj deťom. Tým často stačí pridať prvok zábavy, či malé prekvapenie a nadšene sa k vám pripoja.

ako začať otužovať, jednoduchý návod a tipy

 

OCHLADZUJTE TELO POSTUPNE

Možno málo kto vie, že pri tejto metóde treba dodržiavať určitú postupnosť, aby sme si neublížili. Najskôr polievame chodidlá a zápästia vodou, ktorá má izbovú teplotu. Každý deň si teplotu postupne znižujeme. Postupne ochladzujeme kolená, stehná, ruky a ramená, brucho, hrudník a nakoniec celé telo. Teplotu vody znižujeme postupne, tak aby sa telo poriadne adaptovalo na chladnú vodu. Pridávaním studenej vody pripravíte svoj organizmus po stránke fyzickej a seba po stránke psychickej na zimné plávanie v ľadových vodách. 

Či otužovanie beriete ako rekreačnú aktivitu, ktorá vás udržiava fit, alebo sa stalo vašim životným štýlom, jedná sa o značnú fyzickú námahu, a preto by ste sa mali dobre pripraviť. Základom pred samotným otužovaním je ľahké teplé jedlo, ideálne polievka. Nezabudnite na dostatok tekutín, avšak alkoholu sa určite vyhnite! Rozširuje cievy a tým rýchlo podchladzuje organizmus.

Pred samotným vstupom do vody sa dobre rozcvičte. Je dôležité prekrviť telo, nie však ho veľmi prehriať. Odporúča sa rozcvička, alebo krátky beh len v plavkách a vhodnej obuvi. Ak ste pripravení, je čas pomaly, ale plynule vstúpiť do vody. Nezastavujte sa, nevracajte sa, neváhajte a budete odmenení!

Po každom otužovaní je dobré najprv rozprúdiť krv v celom tele a až potom dosucha utrieť telo a začať sa obliekať. Najčastejšie sa po otužovaní behá alebo ľahko cvičí. V prípade, že sa ihneď po otužovaní začnete obliekať do teplého oblečenia, môžete chlad v sebe tzv. uzavrieť. Zohrievanie sa potom trvá veľmi dlhú dobu, dokonca môžete aj ochorieť. Ak cvičenie a rozhýbanie sa znášate ťažko alebo fúka nepríjemný vietor, vyskúšajte používať uterákové poncho.

AKO SA OBLIECŤ NA OTUŽOVANIE? 

Pre začiatočníkov a otužilcov, ktorí plávajú pre vlastné potešenie a pre zdravie, sme vybrali základne pomôcky, ktoré zahrejú hlavu, ruky a nohy a tým spríjemnia a predĺžia váš pobyt v studenej vode. 

O výbere neoprénových pomôcok na otužovanie si môžete prečítať v samostatnom článku: Základná výbava otužilca

 

.
.
.

 

 obchod, potreby pre otužilcov a zimných plavcov, Plutvy,sk, Šusteková 45

Mohlo by vás zaujímať:


 

 

Starostlivosť o masku

Masky z našej ponuky vyrobené z kvalitných materiálov, avšak ak chceme, aby nám dlho slúžili, je potrebné sa o ne správne starať.  Pripravili sme pre vás jednoduché a overené rady, ktoré vám umožnia sa z novej masky tešiť čo najdlhšie.

 

Základné rady po kúpe a základná starostlivosť.

  • Pred prvým použitím je vhodné silikónové tesnenie masky jemne očistiť. Pri výrobe a preprave sa naň mohli prilepiť drobné nečistoty, ktoré by bránili priľnutiu tesnenia o pokožku a spôsobovali zatekanie masky.
  • Masku nenechávajte ležať na priamom slnku a chráňte ju pred vysokými teplotami. Priame spaľovanie masky slnečnými lúčmi alebo umelými zdrojmi tepla (fény alebo radiátory) výrazne skracujú jej životnosť. Materiály sa stávajú krehkejšie a citlivejšie na mechanické poškodenie. Slnko tiež urýchľuje žltnutie silikónového tesnenia, čo súce nemá priamy vplyv na funkčnosť, ale výrazne zníži jej estetiku a dizajn.
  • Po každom použití je potrebné masku dôkladne opláchnuť pod čistou tečúcou vodou, aby sa z nej odstránila soľ, piesok, pot a ďalšie drobné čiastočky. Najmä soľ môže masku po jej zaschnutí poškodiť. Najčastejšie sa môžete stretnúť s tým, že soľ obalí a zaschne na bočných prackách, ktorými sa ovládať dĺžka remienka. Soľ a pot skracujú taktiež aj životnosť silikónového tesnenia. Piesok, soľ a iné nečistoty ďalej bránia aj správnemu priľnutiu tesnenia a maska môže následne zatekať.

 

 

Najväčšiu pozornosť venujte zorníkom!

  • Zorníky nechajte voľne vysušiť, neutierajte ich a ani ich nevystavujte umelému zdroju tepla. Väčšina zorníkov potápačských a šnorchlovacích masiek je vyrobená z aspoň 3mm hrubého temperovaného skla, ktoré je síce pevné a výrazne odolné, avšak zároveň je aj veľmi citlivé. Zorníky sa utieraním a šúchaním veľmi jednoducho poškriabu, najmä ak sa leštia neprimeranou handričkou s dlhým vlasom, alebo po nedôkladnom premytí. Aj jedno zrnko piesku alebo zaschnutej soli vám trením môže šošovky masky poškriabať, a tak pokaziť krásny výhľad.
  • Ak je to možné, nedotýkajte sa zorníkov, a to najmä z vnútornej strany masky. Od výroby sú všetky masky z našej ponuky vybavené nie len UV ochranných filtrom, ale hlavne dôležitou vrstvou Antifog. Tá spoľahlivo redukuje zahmlievanie okuliarov, avšak narušením vrstvy, a taktiež aj vymývaním masky sa funkcia stráca rýchlejšie. Antifogová vrstva sa dá dodatočne jednoducho vytvoriť, použitím našich kvalitných prípravkov proti zahmlievaniu.

 

Tip: Pripravili sme pre vás samostatný článok ako riešiť zahmlievanie masky.

 

.
.
.


 

 

Ďalšie rady, ktoré predĺžia životnosť každej masky.

  • Masku nenechávajte ležať na priamom slnku a chráňte ju pred vysokými teplotami. Priame spaľovanie masky slnečnými lúčmi alebo umelými zdrojmi tepla (fény alebo radiátory) výrazne skracujú jej životnosť. Materiály sa stávajú krehkejšie a citlivejšie na mechanické poškodenie. Slnko tiež urýchľuje žltnutie silikónového tesnenia, čo síce nebráni ďalšej funkčnosti, ale výrazne zníži jej estetiku a dizajn.
  • Samozrejmosťou je ochrana masky pred mechanickým poškodením a nárazmi. Odporúčame ju vždy prenášať v pevnom obale alebo puzdre. V tejto súvislosti, ako bolo spomenuté aj vyššie, chráňte zorníky pred poškriabaním, ktoré okrem utierania, často vzniká aj pri šúchaní masky o skaly, deku alebo jej pohodenie v cestovnej taške.
    Veľmi krehkou časťou sú pracky masky, ktorými sa prispôsobuje dĺžka remienka - jej drobné časti sa môžu vplyvom, soli, slnka alebo hrubej sily zlomiť. Po použití celú masku, vrátane praciek a remienka opláchnite pod tečúcou vodou, čím z nej vymyjete piesok a soľ, a chránite ju pred mechanickým poškodením.
  • Po dovolenke alebo letnej sezóne masku pripravte na skladovanie - dôkladne ju vyumývajte, zbavte nečistôt, soli a mastnoty. Môžete použiť klasický saponát alebo mydlo, avšak vyvarujte sa používaniu silnej chémie. Tesnenie a remienok opláchnite čistou vodou pokojne aj viackrát, aby ste sa uistili, že na nich neostali nečistoty, ani mydlo. Zorníky po umytí mydlom ošetrite prípravkom na sklo alebo zrkadlá (môže byť Okena). Keď je maska suchá, uložte ju do pevného puzdra a skladujte pri izbovej teplote, ideálne na tmavom mieste. Keď sa rozhodnete masku opäť začať používať, na vnútornú stranu zorníkov aplikujte prípravok proti zahmlievaniu.

 

 

NAJOBĽÚBENEJŠIE MASKY:

Ako vybrať masku

Maska je neodmysliteľnou súčasťou výbavy každého dovolenkára, potápača, či freedivera. Výrazne ovplyvňuje kvalitu potápania a šnorchlovania, a tým aj náš dojem a zážitok z pozorovania krás podmorského sveta. Pred kúpou kvalitných a pohodlných okuliarov je dobré si rozmyslieť, na čo ich budeme využívať a ako často - každá maska má iné charakteristické vlastnosti, a preto aby ste s tou svojou boli maximálne spokojní, je dobré vedieť či hľadáte masku a potápanie, šnorchlovanie alebo na freediving.

Skôr ako vám predstavíme jednotlivé typy masiek, je dôležité poznať z čoho pozostáva. Poznanie výrazov vám uľahčí zvoliť si tie najlepšie okuliare.

maska-big-eyes-cressi-popisky

TYPY MASIEK:

Masky z našej ponuky sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov overeným výrobcami, ako je napríklad Salvimar, Cressi, ScubaPro, AquaLung, Omer a ďalší.

Väčšina masiek má zorníky vyrobené z aspoň 3mm hrubého temperovaného skla, ktoré je dostatočne pevné, aby vydržalo s hĺbkou stúpajúci tlak vody. Každá z masiek je ošetrená vrstvou Antifog, ktorá bojuje so zahmlievaním a samozrejmosťou je aj UV ochranný filter zraku. Poznáme jednozorníkové a dvojzorníkové masky. Výhodou jednozorníkových masiek je chýbajúci stredový panel, ktorý nebráni krásnemu výhľadu ani osobám s úzkou tvárou. Sú obzvlášť vhodné na dovolenkové šnorchlovanie. Výhodou dvojzorníkových masiek je, že niektoré modely sa je možné osadiť dioptrickými šošovkami; inou je vyššia odolnosť voči mechanickému poškodeniu.

Sukňa, inak nazývaná lícnica alebo iba tesnenie masky je najčastejšie vyrábané z mäkkého a hypoalegénneho silikónu - čím je silikón mäkší, tým je maska pohodlnejšia a má výborné tesniace účinky. Farba sukne môže byť rôzna, avšak funkčne neovplyvňuje priľnavosť masky. Priehľadný silikón prepúšťa do masky viac svetla, čím je výhľad do všetkých smerov krajší a farby sú realistickejšie. Čierne, biele, ružové, alebo iné tesnenie si v porovnaní s priehľadným, svoju farebnosť zachováva dlhšie, pretože nežltne.

    • Masky na šnorchlovanie sú určené na rekreačné dovolenkové použitie a na ľahké potápanie sa približne do 5-7 metrov. Od iných masiek sa odlišujú najmä tým, že majú väčšie šošovky a často priehľadnú lícnicu. Veľkosť zorníkov je prispôsobená potrebám šnorchlistov a umožňuje si vychutnať podmorský zážitok s krásnym neskresleným výhľadom. Transparentný silikón rozširuje perifériu čo je pri sledovaní rybičiek, korálov, korytnačiek, či žralokov veľkou výhodou.

.
.
.
    • Masky na potápanie sú určené tým, ktorí trávia pod hladinou viac času a zdržiavajú sa vo väčších hĺbkach, cca od 10 metrov a viac. Vyznačujú sa výrazne pevnejšími materiálmi, ako je hrubšie temperované sklo zorníkov a hrubší plastový rám (prípadne bezrámová konštrukcia). Potápači preferujú masky s tmavým silikónom, ktorý im v hlbinách pomáha sa sústrediť na jeden bod a postupovať ďalej. Ochrana nosa môže byť mäkšia alebo štruktúrovaná, čo uľahčuje vyrovnávanie sa s tlakom.

.
.
.
  • Masky na freediving a spearfishing sa odlišujú najmä svojou veľkosťou a vnútorným objemom - sú malé a vďaka nízkemu objemu uľahčujú potápanie sa do väčších hĺbok na jeden nádych. Malý priestor medzi tvárou a maskou znamená, že v maske je veľmi málo vzduchu a tlak sa preto vyrovnáva ľahšie. Freedivingové masky zabezpečujú skvelé sústredenie sa na jeden bod v hĺbke, zmenšujú perifériu a predchádzajú rozptyľovaniu z okolia. Ochrana nosa je veľmi mäkká, podobne ako pri potápačských maskách; môže byť aj štruktúrovaná, čo zlepšuje uchytenie freedivingového štipca na nos. Masky sú typické rozvetveným remienkom, do ktorého sa ľahko zasadzuje šnorchel.
.
.
.

 

Môže vás zaujímať:

 

 
Ako vybrať šnorchel na dovolenku?

Dobrý šnorchel je spolu s maskou neodmysliteľnou súčasťou výbavy dovolenkárov a rekreačných potápačov. Bez šnorchla by boli cesty za podmorskými krásami krátke a prerušované. S koncom dýchacej trubice nad hladinou pokojne sledujete krásny podmorský svet bez nutnosti zdvihnúť hlavu pre nádych. Pri výbere si rozmyslite, aký typ šnorchla by bol pre vás ten najlepší a najpohodlnejší. Kvalitný šnorchel by ste nemali takmer vôbec cítiť v ústach a mal by vám umožniť dýchať ľahko a prirodzene. V našom e-shope sú najobľúbenejšie suché šnorchle.

 

Ako vybrať šnorchel na dýchanie pod hladinou

Typy šnorchlov

V našej ponuke sa môžete stretnúť so všetkými typmi šnorchlov - so suchými, polosuchými aj s klasickými. Najpredávanejšími a odporúčanými ako pre dospelých, tak aj pre deti sú suché šnorchle.

        • Suchý šnorchel je najbezpečnejším typom dýchacej trubice. Na jeho vrchole sa nachádza klapka alebo plavák, ktorý po zanorení sa hlbšie pod vodnú hladinu trubicu uzatvára, a tým zabraňuje zatečeniu vody. Takéto riešenie predchádza vdýchnutiu alebo napitiu sa vody v prípadoch kedy sa hlbšie pod hladinu šnorchlista dostane nedopatrením, stratením orientácie alebo aj úmyselne. Suchá klapka alebo plavák je uložený pod vlnolamom - vlnolam je často veľký a bráni špliechajúcej vode alebo vlnám nad vodnou hladinou voľne zatekať do šnorchla. Na opačnom konci trubice je výdychový ventil, ktorým prípadné kvapky vody alebo kondenz dychu ľahko vyfúknete von. Všetky výdychové ventily sú jednosmerné a pozostávajú z tenkej silikónovej membrány, ktorá sa pri fúknutí jemne odchlípi. Používanie suchého šnorchla je veľmi jednoduché a nevyžaduje predošlé skúsenosti.
          .
          .
          .
        • Polosuchý šnorchel je alternatívou k suchému a klasickému šnorchlu. Na vrchole je umiestnený vlnolam, ktorý ma rovnakú funkciu ako pri suchých šnorchloch - bráni zatekaniu špliechajúcej vody do trubice. V blízkosti úst, na druhej strane šnorchla, je výdychový jednosmerný ventil, ktorým prebytočnú vodu vyfúknete zo šnorchla von. Polosuchý šnorchel je výborný pre skúsenejších alebo pre tých, ktorým aktívne šnorchlovanie bez suchej klapky vyhovuje viac.

          • Klasický alebo inak nazývaný mokrý šnorchel je pôvodnou, najjednoduchšou a najlacnejšou formou dýchacej trubice. Nie je vybavený vlnolamom, výdychovým ventilom ani suchou klapkou. Po hlbšom zanorení sa podobne ako polosuchý šnorchel, zatopí a prebytočnú vodu je nutné jedným silným výdychom vytlačiť z trubice von. Iným riešením je vytiahnutie šnorchla z úst, čím voda vytečie. Tento typ šnorchla je využívaný najmä freedivermi a spearfishermi, ktorý ho používajú pri rozdýchavaní sa na vodnej hladine; alebo skúsenými šnorchlistami, prípadne tými, ktorí pod vodnú hladinu zanoria iba tvár a hlbšie nechodia.

     

     Veľkosť a tvar šnorchla

    Dĺžka šnorchla aj jeho priemer je rozdielna pre deti a dospelých. Je dôležité, aby deti používali detské šnorchle, ktoré sú veľkosťou a priemerom prispôsobené ich potrebám. Detský šnorchel je viditeľne kratší, náustok je menší, prispôsobený detským ústam. Určiť presný vek do kedy by dieťa malo používať detský šnorchel nie je možné pretože je to veľmi individuálne, ale často sa stretávame s ako hraničným vekom 12 rokov. Ak by dieťa používalo šnorchel pre dospelých je veľmi pravdepodobné, že nedokáže vytlačiť všetok vydýchnutý vzduch von a opätovne bude ho vdychovať. To môže pri dlhšom šnorchlovaní viesť k nevoľnosti až strate vedomia.

    Dĺžka šnorchla pre dospelých sa pohybuje približne okolo 40cm. Priemer je najčastejšie 2 - 2,5 cm. Existujú však aj také šnorchle, ktoré sú kratšie a majú väčší priemer. Sú určené prevažne pre potreby potápačov. Krátka trubica s veľkým priemerom by bola pri šnorchlovaní s najvyššou pravdepodobnosťou stále plná vody.

    Vo svojej najjednoduchšej forme ma šnorchel okrúhly tvar. V posledných rokoch sa do popredia dostávajú šnorchle s elipsovitým, oválnym tvarom trubice. Takýto tvar pomáha dýchanie ešte viac zjednodušiť, prechádza vodou s minimálnym odporom a ľahko sa čistí.

    Ako si vybrať šnorchel na Plutvy.sk

    Môže vás zaujímať:

    Vyberáme správne plutvy

    Plutvy sú predĺžením a zväčšením plochy chodidiel, vďaka ktorým môžeme plávať rýchlejšie, preplávať väčšie vzdialenosti a potápať sa do väčších hĺbok. Pre každú aktivitu alebo disciplínu sú vhodné iné plutvy. V našej ponuke máme:

    Stránka 2 z 3 - 27 položiek celkom