PREDAJŇA v Bratislave je OTVORENÁ v pracovné dni od 8:30 do 17:00. Všetok tovar označený SKLADOM si môžete vyskúšať a kúpiť.

Porovnanie nadľahčovacích pomôcok pre deti

 

Pre mnohých rodičov je učenie plávania dieťaťa úplne novou skúsenosťou. Aby sme vám pomohli rozhodnúť sa, ktorú pomôcku budete s dieťaťom využívať tak, aby bolo plávanie bezpečné, efektívne a zábavné, pripravili sme pre vás porovnanie plaveckých rukávnikov, viest, plaveckých pásov a kolies.

 

PLAVECKÉ RUKÁVNIKY

Plavecké rukávniky sú najpoužívanejšou pomôckou na adaptáciu dieťaťa na vodné prostredie a učenie plávania. Rukávniky nadnášajú hornú polovicu tela a umožňujú prirodzené pohyby nohami a intuitívne zmeny polohy tela. Vďaka rukávnikom dieťa rýchlo chápe úlohu záberov nohami, k čomu sa postupne pridávajú aj pohyby rukami. Täta Rings sú dlhodobo najpredávanejšími a najobľúbenejšími rukávnikmi, a to hneď z niekoľkých dôvodov:

    • sú vhodné pre úplných začiatočníkov aj pre skúsenejšie deti. Rukávniky môžu využívať všetky deti, ktoré už vedia samostatne udržať vzpriamenú hlavičku, čo je približne od 6 mesiacov. Ich maximálna nosnosť je až 30kg. Túto hmotnosť deti dosahujú približne v 7/8 rokoch preto dobre slúžia naozaj dlhú dobu.
    • Majú okrúhly tvar vďaka čomu sa dieťa jednoducho prevracia z bruška na chrbát prostredníctvom pohybov hlavy.
    • Vnútorná pena je rovnomerne rozložená a dieťa bezpečne nadnáša aj v prípade pretrhnutia alebo prepichnutia ochranného plášťu.
    • Dofukujú sa cez ventil s detskou poistkou, čo taktiež prispieva k spoľahlivému nadnášaniu a zároveň sa dobre prispôsobujú viacerým obvodom detskej paže.
    • Sú dostupné v troch pestrých farbách, ktoré zvyšujú viditeľnosť dieťaťa vo vode.
    • Vyrábajú sa modernými postupmi s najnovších PVC materiálov a s ohľadom na životné prostredie.

 

 

.
.
.

 

 PLAVECKÉ VESTY

Detské vesty sú vhodné najmä pre úplných začiatočníkov a bojazlivé deti. Najčastejšie sa využívajú v mori alebo na otvorenej vode. Je možné ich používať aj v bazénoch, avšak vďaka ich silnému výtlaku môžu oddialiť schopnosť dieťaťa samostatne plávať pretože nemusí cítiť potrebu sa vo vode aktívne pohybovať. Výhodou je prirodzená voľnosť rúk a nôh. Vesty sú výborné aj ako prevencia - v prípade, že sa dieťa pohybuje v okolí bazénov, môže sa pošmyknúť a spadnúť do vody. Väčšina viest je vybavená popruhom, ktorý prechádza rozkrokom a predchádza tak vyšmyknutiu dieťaťa z vesty, resp. prepadnutiu vestou.

 

PLAVECKÉ PÁSY

Plavecké pásy sú skvelé najmä pre skúsenejšie deti. Keďže sú umiestňované približne do polovice tela, umožňujú maximálnu slobodu pohybov rukami aj nohami. Pri používaní plaveckého pásu je potrebné dbať na to, aby dieťa už zvládalo plavecký postoj na bruchu a vedelo samostatne udržiavať hlavu nad hladinou. Plávanie na chrbte je s plaveckým pásom pohodlnejšie v prípade, že sa otočí - zapne na chrbte a penové dieliky sú na brušku. Ako pri plávaní na brušku, tak aj pri plávaní na chrbte sa jednotlivé dieliky postupne z pásu odoberajú, dieťa je menej a menej nadnášané, a to vedie k samostatnosti. Plavecké pásy sú často využívané aj ako doplnková podpora pre deti, ktoré už plávať vedia, ale potrebujú pracovať na svojom sebavedomí vo vode a zbaviť sa strachu.

 

DETSKÉ KOLESÁ

Používanie obyčajných nafukovacích kolies patrí medzi najmenej bezpečné formy učenia plávania detí. Dôvodom je, že ním môžu prepadnúť pod hladinu, koleso sa môže ľahko prepichnúť a zároveň neumožňuje prirodzene sa vo vode pohybovať. Kolesá odporúčame len ako doplnkovú výbavu; najčastejšie sa využívajú na hru alebo pre skúsené deti ako opora pri budovaní sebadôvery vo vode. Sofistikovanejšou a výrazne bezpečnejšou formou detských kolies je SwimTrainer s popruhmi, ktoré predchádzajú prepadnutiu dieťaťa. Koleso umožňuje oprieť si hrudník a ruky a voľne pohybovať nohami. Je vhodné na použitie v bazénoch.

 

 

.
.
.

KRESIELKA A SEDÁTKA

Nafukovacie kresielka a sedátka nie sú považované za plavecké pomôcky aj keď sa často stretávame s tým, že si to rodičia zamieňajú. Kresielka slúžia na pohodlné sedenie dieťaťa vo vode. Keďže sa nafukujú, majú istú nadľahčovaciu schopnosť, avšak nevedú k učeniu plávania. Sú využívané najmä pre malé deti na hru a oddych v bazénoch.

 

KOMBINÁCIE - ÁNO ALEBO NIE?

Jednotlivé plavecké nadľahčovacie pomôcky nepoužívajte súčasne. Pokiaľ dieťa využíva plavecké rukávniky nepotrebuje mať zároveň oblečenú vestu alebo koleso. Dobre známe ,,pre istotu" odďaľuje schopnosť dieťaťa naučiť sa samostatne plávať, bráni v pohybe a môže viesť k strachu z voľného plávania bez podpory. Používanie plaveckých pomôcok môžete kombinovať, resp. ich dieťaťu striedať, aby bolo plávanie zaujímavé a boli využité benefity každej z nich. 

Spolu s nadľahčovacími pomôckami je pri učení plávania dobré využívať penové plavecké dosky alebo slíže. Paradoxne sú pri deťoch, ktoré ešte neponárajú hlavu, často využívané aj plavecké okuliare pretože zabraňujú špliechaniu vody do očí, a tým výrazne spohodlňujú pobyt vo vode. Mnohé deti motivuje používanie mäkkých silikónových plutvičiek, ktoré zlepšujú obratnosť a rýchlosť plávania.

 

detska-vybava-kupanie-plavanie-more-bazen

 

UPOZORNENIE: Nadľahčovacie plavecké pomôcky vždy používajte pod dohľadom dospelej osoby. Neslúžia ako záchranné pomôcky a nechránia pre utopením.

Môže vás zaujímať: