PREDAJŇA v Bratislave je OTVORENÁ v pracovné dni od 8:30 do 17:00. Všetok tovar označený SKLADOM si môžete vyskúšať a kúpiť.

Blog, Strana 3

Ako vybrať neoprén na potápanie a šnorchlovanie

Pri šnorchlovaní, potápaní a vodných športoch trávime vo vode veľa času. Aj keď to okamžite necítime, voda dokáže ochladiť ľudské telo až 20-krát rýchlejšie ako vzduch. Ak je na brehu 25°C, je nám príjemne teplo. Ak však v 25°C vode strávime dlhší čas, po chvíli cítime chlad. Práve neoprén je skvelým oblečením pre vodné športy. Jeho základnou funkciou je ochrana pred chladom. Sekundárne nás chráni pred poškriabaním, porezaním, bodnutím aj prípadnými chemickými látkami, ktoré sa môžu vo vode nachádzať.

Neoprény na šnorchlovanie a potápanie sa od plaveckých a freedivingových výrazne odlišujú, a to najmä v odolnosti materiálu, povrchových úpravách a v strihu.

Dĺžka a strih neoprénu

Na šnorchlovanie v prímorských destináciách v slnečnom počasí sa najčastejšie používajú krátke neoprény tj. s krátkymi nohavicami a rukávmi. Krátky neoprén výborne chráni jadro tela a udržiava ho v teple.
V prípade, že sa chystáte šnorchlovať dlho alebo v chladnejšej vode, odporúčame zvoliť dlhý neoprén, resp. celotelovú kombinézu. Také sa využívajú aj na potápanie sa do väčších hĺbok. Niektorí potápači preferujú aj ochranu hlavy - kuklu, prípadne ďalšie doplnky ako sú rukavice, topánky alebo ponožky. Telo je tak kompletne zahalené neoprénom a pobyt v chladnej vode je podstatne príjemnejší. 

.
.
.

Hrúbka neoprénu

Hrúbka použitého materiálu najviac ovplyvňuje náš tepelný komfort a celkový pocit. Čím hrubší neoprén zvolíme, tým bude teplejší, resp. tým lepšie izoluje. Zároveň však platí, že čím je neoprén hrubší, tým ťažšie sa v ňom pohybuje.

Orientačná tabuľka teploty vody a hrúbky neoprénu:

Približná teplota vody  Odhadovaná hrúbka neoprénu*
nad 30°C 0,5 - 1mm
25 - 29°C 2mm
21 - 28°C 3mm
15 - 20°C 5mm
10 - 18°C 7mm

 

 *Výber hrúbky neoprénu je veľmi individuálna záležitosť pretože každý z nás vníma chlad inak.  Najčastejšie využívanými neoprénmi na šnorchlovanie sú 2,5mm alebo 3mm. Hrubšie neoprény, často 5mm a viac, sa používajú vo veľmi studenej vode, pri potápaní vo väčších hĺbkach kde je voda studenšia, alebo pri niekoľkohodinovom pobyte vo vode (napríklad pri hlbokom ponore alebo oprave lode).

Veľkosť neoprénu 

Pri všetkých neoprénoch na šnorchlovanie aj potápanie sú uvedené individuálne veľkostné tabuľky. U neoprénov platí, že je lepší radšej trochu menší, ale natoľko pohodlný, aby sme sa v ňom mohli hýbať a dýchať, ako zbytočne väčší so vzduchovými bublinami, ktoré neskôr vyplní chladná voda. U celotelových oblekov sú dôležité aj zápästia, členky a krk, kde by nemala presakovať voda. Preto môže byť prvé obliekanie neoprénu náročnejšie a pravdepodobne sa zapotíte. Ak je to však veľká námaha a potrebujete pomoc, siahnite po väčšej veľkosti.
Ak si neviete pre seba nájsť vhodný neoprén, nezúfajte. Kontaktujte nás, ušijeme vám neoprénový oblek na mieru.

.
.
.

 

Ako dodatočne zvýšiť tepelnú izoláciu neoprénu?

Ak už svoj neoprénový oblek máte, ale stále vám je chladno alebo sa chystáte do chladnejšej vody, nemusíte si kupovať celý nový oblek. Jednoduchým riešením je pridať ďalšiu tepelnú, resp. izolačnú vrstvu. Neoprénová vesta alebo tričko výrazne zvyšuje tepelný komfort, pritom je však lacnejšie ako nový oblek.   

Môže vás zaujímať:

Ako odskúšať tesnenie masky

 

U masky je veľmi dôležité, aby správne sedela na tvári. Vďaka tomu vám bude dobre tesniť, nebude zatekať a poskytne najlepší výhľad. Aj z vlastnej skúsenosti vieme, že ak je maska správne nasadená, tak je objavovanie podmorského dna komfortnejšie a zážitok je intenzívnejší. Preto sme pre vás pripravili jednoduchý návod, ako si masku správne nasadiť a overiť, či vám pri používaní nebude zatekať. 

ZAČNITE SPRÁVNYM NASADENÍM MASKY

  • Držte masku / okuliare pred tvárou, tak aby nos smeroval do “vrecka“ na nos.
  • Skontrolujte či silikónová sukňa kopíruje vašu tvár. Uistite sa, že konce remienkov alebo vlasy sa nenachádzajú pod sukňou masky. V takom prípade by silikón netesnil a voda by pretekala do potápačských okuliarov.
  • Spodná časť sukne by mala priliehať medzi spodnou časťou nosa a hornou perou, približne v strede.
  • Masku priložte k tvári a prevlečte remienok cez hlavu. Remienok by mal prechádzať tesne nad ušami, v rovnej časti ako nosíte slnečné okuliare. 
  • Skontrolujte, či maska pekne sedí – sukňa masky pekne kopíruje tvár nie je zohnutá dovnútra, vlasy sa nenachádzajú pod maskou.
  • Pohľadom do zrkadla skontrolujte polohu očí. Tie by mali byť približne uprostred masky. Ak sa tesnenie takmer dotýka očí, maska je malá a potrebujete väčšiu.
  • Pokiaľ máte pocit voľnosti, utiahnite remienok. Masku nemusíte skladať z tváre, jednoducho chytíte konce remienka a jemne ich zatiahnete. Nezaťahujte ich prisilno, pretože jemný silikón na sukni masky sa môže tlakom prehnúť a tesniaca plocha sa zmenší.

 

.
.
.

SKONTROLUJTE TESNENIE MASKY

Či vám maska dobre tesní si overíte opäť jednoducho:

  • Po priložení masku k tvárí pritlačtezhlboka na nadýchnite nosom. Maska by sa vám mala prisať na tvár bez toho, aby ste ju držali rukami. Ak takto vydrží aspoň pár sekúnd, do masky sa nedostáva vzduch a dobre tesní. Ak vzduch uniká, okuliare nesedia a pri šnorchlovaní či potápaní vám voda pretečie dovnútra.
  • U pánov s fúzami môže byť ťažké masku "prisať", pretože fúzy nedovolia maske dôkladne priľnúť na pokožku. Ideálnym riešením je sa oholiť. Ak o tom nechcete ani počuť, skúste fúzy dôkladne nakrémovať, aby ste vyplnili nerovnosti a výrazne znížite únik vzduchu. Počítajte s tým, že takéto riešenie nie je 100% a najmä pri dlhšom šnorchlovaní sa do masky trocha vody dostane. Pre "fúzačov" sú vhodné masky, ktoré sú okolo úst a líc viac vykrojené, alebo nepotrebujú pod nosom toľko priestoru.

 

Ak máte k potápačským maskám doplňujúce otázky, potrebujete si overiť správnosť výberu, alebo sa poradiť, neváhajte nám zavolať, alebo napísať. Radi vám pomôžeme.

 

Servis, opravy a starostlivosť o plavecké okuliare, Plutvy.sk

Môže vás zaujímať:

Starostlivosť o šnorchel

Starostlivosťou o šnorchel, rovnako ako o všetky šnorchlovacie pomôcky, zabezpečujeme plnú funkčnosť a predlžujeme jeho životnosť. Údržba a starostlivosť o šnorchel je veľmi jednoduchá. Pripravili sme pre vás rady, ako sa o šnorchel správne postarať, aby vám spoľahlivo slúžil čo najdlhšie.

 

  • Pred prvým použitím odporúčame šnorchel opláchnuť v čistej vode – zbavíte ho tak nečistôt, ktoré sa na neho mohli zachytiť pri výrobe či preprave. Zvlášť pozornosť venujte náustku.
  • Po každom použití šnorchel prepláchnite čistou vodou. Piesok, sliny, ale najmä soľ a mikroorganizmy môžu zaschnúť a usadiť sa na krehkých častiach a poškodiť ich. Veľmi krehká je pri suchých šnorchloch klapka alebo plavák, ktorý trubicu uzatvára pri hlbšom zanorení. Pri obalení soľou strácajú svoju pohyblivosť a nemôžu správne plniť svoju funkciu. Dôkladne preplachovanie klapiek, výdychových ventilov a náustkov, je hlavným a najdôležitejším bodom pri starostlivosti o šnorchel.
  • Po umytí je potrebné šnorchel nechať voľne vysušiť. Nikdy nenechávajte šnorchel sušiť na priamom slnku alebo na umelých zdrojoch tepla. Tie ho môžu zdeformovať a zničiť.
  • Chráňte šnorchel pred mechanickým poškodením, a to najmä pred nárazmi, údermi, ale aj pred prehryznutím náustku. Hrubé zaobchádzanie s akoukoľvek súčasťou šnorchla ho môže trvalo poškodiť a stáva sa nefunkčným.
  • Tak ako starostlivosť, dôležité je aj skladovanie šnorchla na obdobie kedy sa nepoužíva alebo pri preprave. Musí byť vždy kompletne suchý pretože uzatvorený vo vrecku alebo taške môže začať plesnivieť, a keďže sa vkladá do úst, nie len že sa znehodnotí, ale môže ohroziť vaše zdravie. Odporúčame ho uložiť na tmavé miesto s izbovou teplotou.

  

Starostlivosť o plutvy

Plutvy na plávanie, potápanie, šnorchlovanie, či freediving, remienkové alebo botičkové, vyžadujú pozornosť, aby vám mohli robiť radosť dlhú dobu. Starostlivosť a údržba o všetky druhy plutiev je veľmi nenáročná. Pripravili sme pre vás zopár jednoduchých rád, ako sa správne o plutvy starať a predĺžiť tak ich životnosť.

 

PO POUŽITÍ V BAZÉNE

  • Po každom plávaní je potrebné plutvy umyť v čistej vode. Chlór používaný v bazénoch sú chemikálie, ktoré môžu spôsobiť predčasné opotrebovanie materiálu a plutvy postupne zničiť. Opláchnite plutvy v čistej vode, pomôže to z hľadiska hygieny aj na odstránenie drobných nečistôt.
  • Plutvy nechávajte voľne sušiť pri izbovej teplote alebo ich usušte mäkkých bavlneným uterákom. Vyvarujte sa treniu a šúchaniu - silikónové plavecké plutvy znesú aj takýto spôsob sušenie, avšak plutvy s plastovým listom sa môžu doškriabať. Nikdy ich nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu alebo umelým zdrojom tepla, ako sú radiátory alebo fény.
  • Všetky druhy plutiev chráňte pred mechanickým poškodením a nárazmi. Najmä plastové plutvy sú citlivé na udieranie o dno alebo okraje bazénov a údery o pevné predmety.
  • Pri skladovaní a prenášaní plutiev v taškách a batohoch dbajte na to, aby boli suché. Mokré alebo vlhké poskytujú priestor na rozvoj plesní, ktoré sa potom môžu rýchlo rozšíriť na chodidlo a ostatné vybavenie. Na plutvy nič nepokladajte, skladujte ich položené stupajou na podložku, pri izbovej teplote a na tmavom mieste.

 

 

Predali sme stovky plutiev, a tieto dve chyby zákazníci opakujú najčastejšie:

Plutvy sú na plávanie, nie chodenie! Najmä pri silikónových plutvách, ktoré sú mäkké a pohodlné, môžete mať pocit, že sa nič nestane, ak sa v nich trochu prejdete - výsledkom sú zväčša poškriabané a odreté plutvy. V plutvách sa ani vo vode nestavajte na špičky alebo na hrany listu pretože sa môžu jednoducho zlomiť.
Pri obúvaní plutiev buďte opatrní a pätu plutiev nenaťahujte nasilu. Najmä plavci s vysokým priehlavkom, ktorý môžu mať pri obúvaní plutiev sťažené podmienky, silou ťahajú sa zadnú časť päty a chodidlo tlačia dovnútra. Takéto opakované obúvanie je jasnou cestou k roztrhnutiu plutiev na exponovanom mieste. Odporúčame plutvy obúvať s citom a vo vode - je to jednoduchšie :)

 

.
.
.

 

PO POUŽITÍ V MORI A NA OTVORENEJ VODE

  • Tak ako pri plaveckých plutvách, tak aj pri plutvách na otvorenú vodu platí, že je potrebné ich po každom použití umyť v čistej vode. Plutvy tak zbavíme drobných nečistôt, piesku, soli a najmä mikroorganizmov a rias z vody. Soľ a živé zložky vody, môžu výrazne oslabiť materiál a skrátiť tak životnosť plutiev.
  • Šnorchlovanie a potápanie najčastejšie prebieha počas teplého počasia preto s ich sušením nebýva príliš veľa práce. Plutvy je môžeme sušiť voľne na vzduchu alebo jemným utieraním mäkkým uterákom. Pri sušení uterákom alebo handričkou nevytvárajte silný tlak pretože by mohlo dôjsť k poškriabaniu alebo zalomeniu listu. Ak budete sušiť plutvy na voľno, nenechávajte ich na priamom slnku. Pôsobenie priamych slnečných lúčov a spaľovanie plutiev môže radikálne zmeniť vlastnosti materiálov a výrazne ich poškodiť.
  • Pri používaní, ale aj pred/po ňom, chráňte plutvy pred mechanickým poškodením, ktoré vzniká najmä v dôsledku nárazov. Listy plutiev sú síce pevné a flexibilné, avšak zároveň aj krehké. Údermi o skaly alebo pri preprave sa môžu zalomiť.
    V plutvách nechodíme! Sú určené na plávanie a používanie vo vode. Prechádzka v plutvách po kameňoch alebo stavanie sa v nich na špičky sa zásadne neodporúča. Iné mechanické poškodenia môžu vzniknúť napríklad aj pri obúvaní - malo by prebiehať vo vode a citlivo. Pri obúvaní nenaťahujte zadnú časť botičky a netlačte chodidlo silou.
  • Pri starostlivosti o plutvy na šnorchlovanie a potápanie je veľmi dôležité ich skladovanie a preprava. Ukladanie plutiev do vakov a tašiek by malo prebiehať vždy po dôkladnom vysušení. Mokré plutvy uzatvorené vo vakoch môžu splesnivieť a materiály sa môžu začať rozpadať. Pred dlhším uložením plutiev na odpočinok je vhodné ich skladovať pri izbovej teplote, na tmavom mieste a položené spodnou stranou na podložku. Skladovanie na nerovných povrchoch alebo na špičkách môže plutvy zdeformovať, podobne ako zaťažovanie ďalšími predmetmi.
Starostlivosť o neoprény

Neoprénové obleky z našej ponuky sú vyrábané z vysokokvalitných materiálov od známych a overených výrobcov  plaveckých, potápačských a freedivingových značiek. Pri správnom používaní a dobrej starostlivosti vám budú slúžiť dlhú dobu. Prinášame Vám jednoduché a overené rady, ako životnosť obleku predĺžiť.

 

Základom je správna veľkosť.

  • Základným a hlavným pravidlom je vybrať si správnu veľkosť neoprénu. Pod veľký neoprén zateká voda, malý vás bude sťahovať a rýchlejšie sa opotrebuje. Okrem životnosti, správna veľkosť ovplyvňuje aj termoizolačné vlastnosti neoprénu - priveľký oblek prepúšťa mnoho vody, ktorá neustále cirkuluje a nedokáže sa od tela ohriať a je vám zima.

 

  • Ako správne obliecť neoprénový oblekBuďte opatrní, aby ste oblek mechanický nepoškodili - pri obliekaní dbajte na to, aby ste na sebe nemali hodinky, šperky a iné veci s ostrými hranami. Vyhnite sa prílišnému naťahovaniu alebo šklbavému obliekaniu. Materiál a švy obleku sa takto môžu jednoducho zničiť. V tejto súvislosti je dôležité taktiež to, aby ste pri obliekaní a vyzliekaní obleku nepoužívali nechty. Mechanické poškodenia spôsobené nechtami patria medzi najčastejšie. Aby ste tomu predišli, je dobré mať vždy nechty skrátené alebo použite ochranné rukavice. Zvlášť pozornosť venujte aj zipsu. Na jeho údržbu používajte vosk alebo iné prípravky špeciálne na to určené, napríklad Zip Care, aby sa nezadrel. 

 

 

Správne používanie a údržba

  • Pred oblečením neoprénu zmyte opaľovacie krémy alebo oleje z vašej pokožky - tieto kozmetické prípravky môžu obsahovať chemikálie, ktoré neoprén poškodzujú alebo skracujú jeho životnosť. V prípade, že vás oblek odiera odporúčame používať špeciálne krémy na to určené, ako napríklad Zone3 Glide alebo obyčajnú vazelínu.

 

  • Ako správne obliecť neoprénový oblekPo každom použití neoprénový oblek poriadne prepláchnite z vnútornej aj vonkajšej strany v čistej vodeSilné znečistenie odstráňte teplou vodou a jemným trením prsta. Neoprén, najmä pri používaní na otvorenej vode, časom naberá špecifický odor, pre niekoho zápach. Je to spôsobené potom, ale hlavne živými mikroorganizmami a riasami, ktoré vo vode žijú. V takomto prípade odporúčame použiť čistič neoprénov Mirazyme, ktorý okrem toho, že pohltí zápach, spoľahlivo odstraňuje a predchádza vzniku plesní.
    Neoprén nikdy neperte v práčke! Niektorí výrobcovia to síce na štítkoch produktu uvádzajú ako možnosť čistenia, avšak zo skúsenosti odporúčame to nerobiť. Aj ten najšetrnejší program pračiek, veľmi rýchlo poškodí hydrofóbnu úpravu oblekov, narúša štruktúru neoprénu a výrazne oslabuje materiál.

 

 

Sušenie a skladovanie 

  • Neoprén nechávajte sušiť na voľno tzn. pri izbovej teplote a na vzduchu, resp. pri dobrom vetraní. Oblek zaveste na vešiak a vodu nechajte stiecť. Materiál nežmýkajte pretože by mohol popraskať alebo sa pretrhnúť. Neoprén nikdy nesušte na zdrojoch tepla (na radiátoroch alebo s použitím fénu) ani na priamom slnku.

 

  • Aby vám neoprén slúžil dlhú dobu, je dôležité ho správne skladovať. Úplne suchý oblek prevráťte naruby, zaveste na široký vešiak a uložte na miesto s príjemnou izbovou teplotou, bez priameho slnečného žiarenia.

 

.
.
.

 AKO OPRAVIŤ ROZTRHNUTÝ NEOPRÉN?

 

Každému kto používa neoprén sa môže stať, že sa mu na malom mieste roztrhne. Najčastejšie v dôsledku hlbokého zarytia nechtov do materiálu alebo zachytením sa o konár, skalu alebo v mori o koral či mušľu. Drobné trhliny zvládnete opraviť aj sami doma, je to veľmi jednoduché. Budete potrebovať minimum pomôcok:

  • kvalitné lepidlo na neoprén, napríklad Aquasure
  • malý štetec alebo iný aplikátor na lepidlo (súčasťou balenia pri lepidle Aquasure)
  • mydlovú vodu alebo alkohol na odmastenie

 

Odmastite hrany neoprénu v mieste pretrhnutia. Aplikujte adekvátne množstvo lepidla na obe, už suché hrany a priložte ich k sebe. Chvíľu (cca 2min.) tlačte hrany k sebe - lepidlo materiál naleptá a umožní mu sa opäť spojiť. Dbajte na to, aby ste nepoužili príliš veľa lepidla pretože vám bude zo spoja vytekať a naleptá vám aj ostatné časti obleku. Ak máte pocit, že ste lepidla použili málo, staré odstráňte a naneste ešte raz. Neoprén položte do takej polohy, aby boli hrany spoju k sebe stále priťahované (môžete použiť lepiacu pásku) a nechajte ho odpočívať celú noc. Po takejto oprave je neoprén v spoji ešte pružnejší ako zvyšná časť obleku a je pripravený na ďalšie použitie.

 

NAJPREDÁVANEJŠIE LEPIDLÁ NA NEOPRÉN:

.
.
.

Servis, opravy a starostlivosť o plavecké okuliare, Plutvy.sk

Môže vás zaujímať:

 
Katalógy výrobcov

Nenašli ste, čo ste hľadali? Pozrite si priamo katalóg od výrobcu. Ak nájdete produkt, ktoý nemáme v ponuke, oslovte nás. Radi ho pre vás objednáme.

Ako začať plávať

 

Plávanie je jedným z najkomplexnejších spôsobov ako zlepšiť svoje fyzické a mentálne zdravieJe ideálne na posilnenie svalstva, zlepšenie kondície a duševnej pohody a skvelým osviežením každého dňa. Chápeme, že odhodlať sa začať s plávaním môže byť ťažké, ale prekonať sa určite stojí za to. Pripravili sme päť jednoduchých krokov, ako s aktívnym oddychom začať a ostať motivovaný.

Stránka 3 z 3 - 27 položiek celkom